Regulile lui Peter - R.P.R.

REGULI PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR REALE
de Peter Gluck

Motto: “Gândesc- deci exist. Decid- deci trăiesc” Peter Glűck




1. NU există probleme izolate, singulare- ele vin întotdeauna în grupuri dinamice.

2. NU există soluții definitive pentru adevăratele probleme mari, acestea trebuie rezolvate și re-rezolvate mereu. Umorul este un emulgator care permite amestecarea realității cu imposibilul și insuportabilul.

3. NU rezolvarea propriu-zisă a problemei, ci definirea ei este faza critică, decisivă.

4. NU datele necunoscute, ci acelea cunoscute și înșelătoare sunt principalul obstacol pentru a ajunge la soluție. În cazul problemelor urgente, NU datele și factorii care trebuie luați în considerare ci aceia care trebuie eliminați contează mai mult pentru rezolvarea operativă.

5. NU ceea ce știm, ci ceea ce NU știm este mai important pentru rezolvarea problemelor.

6. NU efectul principal dorit, ci efectele secundare, nedorite decid în cele mai multe cazuri dacă o soluție va fi implementată.

7. NU toate problemele au o soluție completă, adevarată. 

8. NU soluțiile care par perfecte de la început ci acelea care sunt foarte perfectibile sunt cele mai bune în multe cazuri.

9. NU soluțiile deosebite, strălucite, spectaculare ci acelea elaborate, realizate cu dificultăți și efort și cu multă răbdare sunt cele mai valoroase și au cea mai mare arie de aplicabilitate.

10. NU soluțiile care sunt logice și perfect raționale ci acelea care sunt potrivite cu sentimentele utilizatorilor potențiali , chiar dacă sunt ilogice, au șansele cele mai mari de implementare rapidă.

11. NU calitatea soluției ci viteza implementării sale este factorul decisiv pentru acceptare în multe cazuri. Poate fi mai bine să ai o soluție parțială aplicată repede decât o soluție aproape perfectă, dar înceată.

12. NU întotdeauna orele lungi de muncă și eforturile susținute, ci relaxarea, munca de plăcere, distracția ne duc pe calea cea mai bună pentru obținerea de soluții pentru problemele îngrozitor de dificile.

13. NU problemele noastre proprii ci problemele altor oameni le rezolvăm cu mai mult curaj și creativitate.

14. NU soluțiile elaborate de noi înșine, ci acelea împrumutate, cumpărate sau furate de la alții sunt acceptate și implementate mai ușor.

15. NU întărirea punctelor noastre forte ci limitarea slăbiciunilor noastre omenești este mai utilă pentru rezolvarea eficientă a problemelor.

16. NU planificarea foarte grijulie, perfectă ci asumarea inteligentă a riscurilor și luarea de decizii curajoase sunt cheile practice pentru rezolvarea cu success  a problemelor.

17. NU întotdeauna problemele existente, reale ci de multe ori cele fictive, imaginare sunt mai greu de rezolvat.

18. NU acceptă niciodată premizele problemei așa cum apar ele ci schimbă-le cu curaj și hotărâre - atât cât este necesar și posibil. 

19. NU te opri niciodată la prima soluție, ci caută mereu alternative.

Însă pentru maieștrii avansați în rezolvarea problemelor există o
SUPER REGULĂ- CEA mai importantă dintre toate:

20. NU aplicarea înțeleaptă a acestor reguli, ci găsirea excepțiilor specifice față de ele este adevărata mare artă a rezolvării problemelor.


Câteva observații necesare:



1) Aceste reguli NU se referă la probleme matematice ci la cele din viața reală, profesională și personală. Sunt pentru probleme practice care au nevoie de soluții. Oamenii au necazuri, probleme și provocări. Necazurile nu au soluții, eventual trec sau te obișnuiești cu ele; provocările sunt acele probleme atât de grele, încât nu există mijloace de a le rezolva - ele de cele mai multe ori ne sunt trimise de fapt pe post de lecții. Problemele însă sunt cele care se pot rezolva.


2) Toate aceste reguli folosesc potențialul cuvântului magic NU pentru realizarea unor abordări conforme cu natura, cu alte cuvinte pentru a înfrunta existența cu propriile sale arme.
Regulile Nr. 1 și 2 includ absența a ceva dăunător, de exemplu a ideilor care ar putea împiedica găsirea unor soluții bune.
Regulile Nr. 3 până la 12 sunt bazate pe surpriză, ceva neașteptat care se va întâmpla sau trebuie să facem noi ceva ca să se întâmple și asta fiindcă problemele NU pot fi învinse prin gândirea obișnuită - cea care (vorba lui Einstein) le-a generat de fapt.
Ultimele două reguli interzic realizarea unor acțiuni inutile sau greșite.
Numai practică vă poate demonstra utilitatea și aplicabilitatea acestor reguli.


3) Regulile NU sunt aranjate în ordinea descoperirii lor- Nr. 3 este cea mai veche și cunoscută - e ca un proverb. Ele NU sunt aranjate nici în ordinea importanței lor - Nr. 13 este cea mai importantă fiindcă ne permite să redefinim pragmatic problemele foarte scârnave, intratabile sau de-a dreptul irezolvabile, “probleme care pot fi rezolvate numai după modificarea radicală a premizelor lor”.
Aici este marea diferență între problemele matematice și cele din viața reală.
Regulile NU sunt aranjate nici după gradul de dificultate fiindcă acesta depinde de problema tratată.


4) Lista acestor reguli NU este închisă și voi încerca să găsesc reguli noi sau voi accepta propunerile voastre- cu condiția prezentei cuvântului magic NU în ele.


5) Aceste reguli NU au pretenția de a fi ca “Cele 10 porunci” ci ele trebuie utilizate în mod flexibil și creativ, combinate, succesiv sau alternativ, adaptate la particularitățile problemei de rezolvat.


6) Aceste reguli NU au nici pretenția de a fi perfecte sau definitive. Pot fi în parte redundante, ansamblul lor este și oarecum repetitiv. Există chiar și contradicții între câteva dintre aceste reguli. Dar exact asa este și existența noastră, cea care ne furnizează problemele. Caracterul lor deschis și perfectibilitatea sunt de fapt avantaje operaționale, nu puncte slabe.


7) Aceste reguli sunt bazate pe experiența și gândirea mea și pe o serie de evenimente în stil de revelații. Dar, credeți-mă, ele NU sunt opera unui amator, am studiat cărți și articole pe tema rezolvării problemelor și a problemologiei aplicate și am colecționat (mai) toate vorbele înțelepte despre probleme și soluții. Ceea ce am învățat din toate acestea este aici în formă purificată și condensată.


8) Aceste reguli NU încearcă să fie o teorie a rezolvării problemelor ci sunt destinate aplicațiilor practice. Filozofia rezolvării problemelor este o sarcină nobilă de o covârșitoare importanță - dar una diferită.


9) Dragă cititorule, Tu NU poți utiliza regulile mele de rezolvare a problemelor. Dar ți le dăruiesc cu plăcere, din toată inima. Atunci când ele vor deveni regulile tale proprii, vei fi tot mai surprins de eficiența lor.

Istoric

Ani de zile, în răposata revistă on-line Info Kappa, (09.07.2002- 10.01.2011, e-îmbălsămată la http://ri.kappa.ro/ ) am tot promis cititorilor că le voi spune cum trebuie rezolvate problemele reale.

Am prezentat pe parcurs mai multe reguli pentru rezolvarea lor. Am scris mult despre principiile pe care se bazează acestea - pe interesantitatea inerentă, infinită, a lumii, pe preponderența lui NU față de DA, pe modurile de gândire conform clasificării mele (Info Kappa No.192), pe abordarea pragmatică etc. Dar NU am reușit să le pun pe toate laolaltă într-o formă logică și estetică.

Asta mi-a reusit doar recent pe noul meu blog Ego Out, în limba engleză: http://egooutpeters.blogspot.com/2011/03/my-rules-of-problem-solving.html

Obișnuiesc să-mi țin promisiunile, asa că prin bunăvoința și cu ajutorul prietenei mele Gina- și pe blogul ei- vă ofer Regulile în limba română. Prima variantă (cu 14 reguli) a apărut în martie și de atunci, așa cum am promis, le-am îmbogățit cu contribuțiile voastre și cu propria experiență. Astăzi (iunie 2011) am ajuns la 19 reguli și voi continua să le dezvolt.

Vă mulțumesc,
Peter Gluck

1 comment:

  1. Buna seara. Azi am discutat cu cineva despre domnul Peter Gluck, amintindu-mi de faptul ca se definea ca "problemolog". Am pierdut legatura cu domnia sa cand a renuntat la blogul in limba romana pentru ca, la ora respectiva, stiam prea putina engleza ca sa-l urmaresc pe Ego Out. L-am cautat azi si i-am citit ultimul post. Mi-ar placea sa stiu ce mai face, daca este mai bine. As dori, daca este posibil, doreste sau credeti ca i-ar face placere sa-l sun din cand in cand. Adresa mea de mail este suleadoina@yahoo.com. Multumesc mult.

    ReplyDelete